середа, 1 серпня 2012 р.

Герой Чжана Імоу

жанр - боєвик, пригодницький фільм
режисер - Чжан Імоу
автор сценарію - Лі Фен, Ван Бин, Чжан Имоу
в головних ролях - Джет Лі, Тоні Люн, Меггі Чхен, Чжан Цзиі, Донни Йен
оператор - Кристофер Дойль
2002 рік

Безіменний Воїн, який оволодів технікою меча настіки майстерно, що може вбити з відстані 100 кроків, домовляється з трьома найбільшими ворогами імператора, щоб вбити деспота. Однак коли він зустрічається з ним віч-на-віч, неочікувано змінює свій план... Герой - це маштабна епічна драма, де на фоні історичних подій ми спостерігаємо внутрішню драму головних героїв, їх моральне дозрівання. Фільм розповідає про ціну життя, помсту і благородність, любов і брехню, тоталітаризм і бунт. В ньому дуже мало діалогів, а навіть якщо і з"являється якись текст, то часто з філософічнним навантаженням:
"Першою ціллю мастерності це досягнкти єдності любини і метчу. Коли це станеться, навіть травинка може стати смертельною броєю. Другий етап  наступає, коли метч є в серці, а нема його в долоні. Тоді можна атакувати противника з відстані 100 кроків, навіть голими руками. Кінцевою метою володіння мечем ... є повна відсутність меча, як в серці, так і в долоні. Тапк воїн залишається в гармонії з рештою світу. Він не хоче вбивати. Він несе людям спокій".

Репліки в Герої не такі й вже важливі. Найголовнішу роль відіграє зображення - пейзажі, колористика, рухи.



Фільм складається з чотирьох інтерпретацій однієї історії про те, як найсильніші воїни Китаю зібрались, щоб вбити імператора. Перша виконана в червоній колористиці, яка символізує відвагу, любов і пристрать. Друга історія витримана в блакитних кольорах, які символізують відкриту брехню.Частина, в якій воїни досягають просвітлення, виконана в зеленій колористиці. В останній історіі переважає білий кольор, який символізують мудрість.

Герой належить до популярного в Китаї жанру пригодницьких повісті та кіно - вуксія, який нараховує вже понад 2 тис. років. Його героями є шлахетні воїни східних бойових мистецтв, можливості яких здаються безмежними. Зазвичай вуксія описує істричні події минулого а замість поєдинків відбуваються фантастичні "wire dancing", коли актори виконують акробатичні рухи підвішені в повітрі на мотузках. Хореографічні битви в цьому жанрі служить не тільки до розв"язанню конфліктів, але також передає філософію, змагання думками.



Немає коментарів:

Дописати коментар