середа, 1 серпня 2012 р.

Олівер Стоун. Кіно 90-их

Стоун вважається за режисера, який піднімає відважні, дискусійні теми. Особливо жваво обговорюють його в"єтнамську трилогію, яку відкриває автобіографічний Плутон (1986), і продовжують Народжений 4 липня і Між небом і землею. У фільмі Wall Sreet він показав критичний образ капіталізму, а в Ніксоні прествавив аферу Вотергейт. Стоуна не раз критикували за радикалізм політичних поглядів, які він виражає на екрані та за суб"єктивізм.
На перший план він висуває постаті, занурені у вихор історичних подій (Сальвадор, Плутон), виражає свої погляди на тему автентичних подій, які будували образ Америки. Так The Doors  це на перший погляд біографія Джима Моррісона, але Стоун також пробує представити культурний феномен, яким стала група. Поєднує фабулу з документальними відео групи, з"являються сцени, які представляють легенди і плітки, які повязані з Моррісоном. Показує як повтанув публічний образ відомої людини і підкреслює різницю між правдою і цим образом. Не показує нічого нового про групу, тільки те, що створила про неї масова культура.

Припрджені вбивці

жанр - кримінальний фільм, драма, мелодрама, триллер
режисер - Олівер Стоун
в головних ролях - Вуді Харрельсон, Джулієт Льюіс, Роберт Дауні-молодший, Томмі Лі Джонс
оператор - Роберт Річардсон
США, 1994 р.

Захоплення Стоуна новими технічними можливостями і техніками модифікації значень показуваних зображень відобразилися в Природжених вбивцях(1994), який

створений на основі сценарію Тарантіно. Ця історія збудована на стереотипах. Кіно є прикладом використання поетики відеокліпу в медіах. Короткі, урвані кадри, які підпорядковуються ритмові, а не оповіданню. Фільм вільно перемішує зображення різної фактури, переходить від кольорової плівки до чорно-білої, показує зображення деформовані телебаченням, вплітає фрагменти анімації, не переймаєтьмя плинністю розповіді, повязує різні, не повязані між собою фрагменти. В фільмі появляється естетизація реальності, шокування глядачів, нагромадження інформації, динамічний монтаж.

Природжені вбивці - це історія про закохану пару вбивць, які подорожуючи автострадою 666 і задля приємності вбивають всіх, хто трапляється на їхньому шляху. Це історія про особливе місце в попкультурі Америки, яке займають серійні вбивці. Вони так само популярні, мають своїх фанів як інші зірки. Це ще один фільм в доробку Стоуна, який порушує важливі проблеми, які існують в Америці. Режисер показує, вплив медіа на сучасне суспільство, як телебачення створюючи дешеві сенсації, культивує пару психопатів, роблячи їх ідолами Америки. Анархічний і брутальний фільм
заправлений чорним гумором і психоделічною атмосфероюю Кіно переповнене стереотиповими символами американської культури: індіанці, подорожі пустинею в кабріолеті, переслідування, всюдисущі медіа, поліція, романтчне кохання, зброя, в"язниця.


Вибірковий переклад та інтерпретація: "Найновіше кіно", М. Пжиліпяк, Й. Шиляк, Краків 1999.

Немає коментарів:

Дописати коментар